במשך למעלה מעשרים שנה, שלמה ארצי הוא הזמר המצליח והאהוב ביותר בישראל. עם זאת, תחילת הדרך לא הייתה פשוטה ובשלב מסויים ארצי אף חשב לפרוש מעולם המוזיקה. הקריירה של ארצי החלה כבר בגיל 16 כשהחל לכתוב ולהופיע עם ריקי גל. בצבא הוא שירת בלהקת חיל הים ושימש כסולן וכוכב ראשי של הלהקה זמן קצר לאחר שהצטרף לשורותיה. ב-1970 ארצי פרץ לתודעת הציבור בעקבות הזכייה בפסטיבל הזמר עם השיר "פתאום עכשיו, פתאום היום" (אהבתיה). ארצי הפך לכוכב והחל לנסות דברים שונים: הוא הופיע בפסטיבל ילדים, שר בפסקולים, כתב ושר את המנון קבוצת הכדורגל של מכבי נתניה, ובסוף אותה שנה הוציא את אלבום הבכורה שלו בו הופיעו בין היתר השירים "אנחנו לא צריכים" ו"אהבתיה".
ארצי לא חיכה הרבה ובשנה שלאחר מכן הגיע אלבומו השני "על אנשים". באלבום זה ארצי כתב והלחין את רוב השירים, כשהזכור מביניהם הוא "נוף ילדות". במהלך רוב שנות השבעים ארצי חיפש את דרכו ולא הצליח לגבש סגנון אחיד. בשנת 1973 הוציא את "פתאום אחר ימים רבים", אלבום המורכב כולו משירי משוררים. באותה שנה הוציא גם אלבום ילדים וחתם חוזה עם המפיק הבריטי דיק ג'יימס והחל לנסות את מזלו בחו"ל אך וויתר במהרה. בארץ ארצי הקים את להקת גברת תפוח והקליט את האלבום "לכל החברים מהמסע מים אל ים" שהושפע רבות מממלחמת יום הכיפורים ומההופעות של הלהקה מול החיילים. ב-1975 ארצי נבחר לייצג את ישראל באירוויזיון עם השיר "את ואני" ובמקביל הקליט את "הי ליזה" אלבום שכלל שירים חדשים לצד ביצועים בעברית לשירי פופ מהסיקסטיז. האלבום היה שונה מאוד מהאלבום הקודם והתברר כאכזבה. מאוחר יותר באותה שנה ארצי הוציא את האלבום "משחקי 26" שהתייחס לגילו והתעסק בלבטיו של זמר צעיר המחפש את דרכו. מבחינת סגנונות מוזיקליים, היה שם הכל: פאנקי, מזרחי, רוק, שמאלץ ובלוז. בשנים לאחר מכן ארצי הספיק להקליט גם את אלבום הילדים "שלמה ארצי שר ומספר לילדים על יאן הגמד", "יש לי אישה ילדה למברטה ואני גר בתל אביב" שכלל שירים בכמה סגנונות שונים וקטעי מעבר הומוריסטיים, ואף הקליט אלבום רומנסות ופיוטים.
ב- 1978, לאחר תקופה של נסיונות וכשלונות, החליט ארצי לנטוש את עולם המוזיקה והחל לעבוד על אלבום הפרידה שלו: "גבר הולך לאיבוד".זה היה אלבומו האישי ביותר של ארצי שכלל טקסטים חשופים ואחידות סגנונית. האלבום הצליח מאוד וארצי הבין שמצא את הכיוון שלו. שנה לאחר "גבר הולך לאיבוד", ארצי חזר עם "דרכים" שנחשב בעיני רבים לאלבומו היפה ביותר. האלבום כולל את השירים: "שינויי מזג האויר", "אף פעם לא תדעי", "אחרי הכל את שיר", "צוותא", "אתמול חלפו הציפורים", "פתאום שלא באת" ו"אני שומע שוב" ("שיר החייל" אותו כתב נמרוד גאון ז"ל). גם אלבומו הבא של ארצי "חצות" (1981) המשיך ת אותו כיוון מוזיקלי וטקסטואלי והשלים טרילוגיה של אלבומים שהפכו אותו לשם מוכר. רגע לפני השינוי הגדול באמת בקריירה שלו ארצי הוציא את האלבום "מקום" (1982) שכלל בעיקר שירי משוררים ואלבום נוסף בו הוא מקריא מסיפורי התנ"ך. באלבומים האלה הייתה מעין משמעות סימבולית המרמזת לתחילת הקריירה של ארצי, רגע לפני המעבר לעידן חדש.
השינוי הגדול באמת בקריירה של ארצי קרא בעקבות מפגש עם לואי להב. השניים החלו לעבוד ביחד ולהב חש כי ארצי צריך ל"התחספס" מוזיקלית וטקסטואלית ולעשות את המעבר מפופ מלודי לרוקנ'רול. התוצאה הייתה האלבום "תרקוד" הכולל את השירים "ועכשיו לנוע", "תרקוד", "רוב הזמן את אשתי", "וביחד נזדקן" ועוד. האלבום היה הצלחה גדולה והשינוי של ארצי התקבל בהתלהבות. האלבום הבא של השניים "לילה לא שקט" (1986) מסמל את המעבר של ארצי לעבר הפארקים. באלבום זה הופיעו כמה משירים היפים והזכורים של ארצי כמו: "נרקוד נשכח", "הרדיו הישן", "שדות של אירוסים", "ליד הבית שגרתי בו" וכמובן שיר הנושא.
ב-1988 הוציא ארצי את אלבומו המורכב והאמיץ ביותר "חום יולי אוגוסט". האלבום עסק בנושאים קשים כמו השואה וההשפעות על הדור השני, מלחמת לבנון השנייה והאינתיפאדה, לצד שירים העוסקים באהבה, נישואים, פרידות והתבגרות. האלבום כולל את השירים: "ארץ חדשה", "עבד הממהר", "טלפני טלפני", "חום יולי אוגוסט", "רומניה", "ימים כאלה", "נבראתי לך", "תחת שמי הים התיכון" ועוד רבים אחרים. למרות שהיה מדובר באלבום כפול ומורכב, הוא זכה להצלחה עצומה וכך גם סיבוב ההופעות שאחרי. באחת מהופעותיו באותה תקופה ארצי שיתף פעולה עם יהודה פוליקר שבדיוק הוציא את אלבומו "אפר ואבק" במופע העסק בשואה וזכרון ולעולם לא תועד. ב-1990 ארצי ולהב שיתפו פעולה שוב באלבום "כרטיס ללונה פארק", שהמשיך את האווירה הקודרת של "כרטיס ללונה פארק" וכלל שירים כמו "נכנסת לחיי", "מעבר לנהר", "אגדת 21" ושיר הנושא. האלבום נכשל מסחרית באופן יחסי, וארצי חש כי הוא צריך לשנות כיוון.
לאחר הפרידה מלהב, חבר ארצי ליהודה עדר שהפיק את האלבום "ירח". האלבום שיצא ב-1992 התאפיין בסאונד מלודי ואקוסטי יותר מאלבומיו הקודמים של ארצי והיה הצלחה עצומה. השיר "ירח" נבחר במצעדים שונים לשיר האהוב ביותר של ארצי בכל הזמנים, והאלבום כלל עוד להיטים רבים כמו: "אני בא", "ואלס בחמש ושלושים", "כמו אז", "תגידי", "פעם תורי ופעם תורך". האלבומים הבא של ארצי "שניים" (1996) שמר על אותו קו מוזיקלי אקוסטי של "ירח" אך לא הצליח להתרומם לאותן רמות אומנותיות. עם זאת, האלבום הכפול הזה היה הצלחה מסחרית עצומה. גם האלבום הבא של ארצי, "אהבתיהם", שכלל בעיקר גרסאות שלו לשיריו הישנים ולשירים שכתב לאחרים, היה רב מכר .ב-2002 יצא האלבום "צימאון" שכלל חומר מקורי והתאפיין בצליל רוק-פופ וזכה להצלחה. במרץ 2007, יצא אלבום האולפן האחרון של ארצי נכון להיום, "שפויים". |